Rodzaje szkła część 2

Rodzaje szkła część 2

 Ponadwymiarowy kieliszek do wina

Over-sized Wine Glass


Ponadwymiarowy kieliszek do wina to po prostu duży kieliszek do wina, którego wykorzystuje się do serwowania piw o wysokim ABV (ang. alcohol by volume) tj. Barleywine, RIS czy też ciężkie piwa belgijskie. Wykorzystuje się go głównie, gdy nie ma żadnych dostępnych Gobletów czy też Kielichów.

Wykorzystywane do:

·         Imperial IPA

·         Barleywine

·         Duble

·         Triple i Quadruple

·         Strong Ale

Wielkość: 350 ml – 600 ml 
Materiał: Szkło prasowane mechanicznie, szkło dmuchane 
 

Szkło do Pilsnera

Pilsner-Glass

Jak sama nazwa wskazuje szkło dedykowane do Pilsnera, jednakże bardzo często wykorzystuje się je również do innych lekkich piw. Szkło to jest znacznie mniejsze niż Pinta, ponieważ jego wielkość oscyluje w przedziale 250 ml – 400 ml. Jest wysokie, smukłe I rozszerza się ku górze, stąd bardzo często szkło do Pilsnera jest mylone ze szkłem do Weizena. Warto zauważyć, iż szkło do Pilsnera zwęża się ku dołowi, natomiast w przypadku Weizena występuje widoczne przewężenie, a następie ponowne rozszerzenie. Szklanka ma podkreślać kolor, wysycenie oraz klarowność piwa. Ma również za zadanie dobrze podtrzymywać pianę. Niesamowicie popularne szkło zarówno w Europie jak I w USA

Wykorzystywane do:

·         Amerykański Pilsner

·         Niemiecki Pilsner

·         Czeski Pilsner

·         Lekkie Lagery

 

Wielkość: 250 ml – 400 ml 
Materiał: Szkło prasowane mechanicznie, szkło dmuchane 
 

Snifter

snifter

Zazwyczaj sniftery wykorzystuje się do serwowania brandy albo koniaków, ponieważ doskonale eksponuje lotne aromaty z trunku. Dlatego idealnie sprawdzają się w stylach, które mają mocny i wyraźny aromat (słodu, chmielu, polifenoli) takich jak: belgijskie Ale, India Pale Ale czy też Barleywine. Dzięki swojemu kształtowi, snifter kumuluje aromat w centralnej jego części. Jednocześnie podczas mieszania piwa ( do czego idealnie się nadaje – patrz brandy) aromat jest jeszcze mocniej uwydatniany. Dzięki krótkiej nożce i szerokiemu dnu idealnie pasuje do dłoni i pozwala na delikatne ogrzewanie piwa, co również wpływa na ilość uwalnianych aromatów. Bardzo polecamy ten rodzaj szkła – jest naprawdę niezastąpiony 🙂

Wykorzystywany do:

·         Barleywine

·         Triple

·         Quadruple

·         Bock

·         Doppel Bock

·         Imperialne Ale

·         Imperialne Stouty

·         Strong Ale

·         Scotch Ale

·         Piwa powyżej 7% ABV

 

Wielkość: 300 ml -500 ml

Materiał: Szkło prasowane mechaniczne 
 

Stange

stangeStange (niem. kij, sztanga, czyt. Sztange) to prosta cylindryczna szklanka wykorzystywana do Kolscha, Gose oraz Altów. Zazwyczaj ma niewielką pojemność, dzięki czemu piwo nie ma czasu aby się ogrzać 🙂

Wykorzystywany do:

·         Alt

·         Kolsch

·         Gose

·         Gueuze

 

Wielkość: 170 ml – 400 ml 
Materiał: Szkło prasowane mechanicznie
 

Stein

stein glass

Stein (niem. kamień, czyt. Sztajn)  jest tradycyjnym niemieckim kuflem, który może być wykonany z materiałów takich jak: cyna, srebro, drewno, porcelana, ceramika czy też szkło. Jak widać (na załączonym obrazku) kufel zawiera również specjalną przykrywkę, którą podnosi pijący za pomocą kciuka. Co ciekawe przykrywka została dodana do kufla podczas epidemii dżumy w XIV w w Europie, aby zapobiec wpadaniu much do złocistego trunku.

Wykorzystywany do:

·         Amerykańskie Ale

·         Amerykański Lager

·         Niemiecki Lager

·         Niemieckie Ale

·         Brytyjskie Ale

·         Brytyjski Lager

 

Wielkość: 200 ml – 1000 ml 
Materiał: Kamień, Cyna, Srebro, Drewno, Porcelana, Ceramika, Szkło prasowane mechanicznie
 

Thistle


oset4

Thistle (ang. Oset) jest pokalem, którego kształt przypomina kwiat ostu. Szkło dedykowane do Szkockiego Ale. Po przez zastosowanie dużego, okrągłego dna pokal trzyma się z dużą łatwością, a obecność przewężenia w środkowej części i rozszerzenie a’la Pilsner powoduje, iż aromaty są dobrze uwydatnione.

Wykorzystywany do:

·         Szkockie Ale (znane również jako Wee Heavy)

·         Barleywine

 

Wielkość: 250 ml – 500 ml 
Materiał: Szkło prasowane mechanicznie 
 

Tulip

tulip

Tulip ( ang. Tulipan) to prawdopodonie najlepsze szkło degustacyjne dostępne na rynku. Pokal niesamowicie wydatnia aromat (w szczególności z chmielu), a jednocześnie świetnie podtrzymuje pianę (dzięki widocznemu przewężeniu u góry). Niezastąpiony pokal do serwowania mocno chmielonych piw.

Wykorzystywany do:

·         Belgisjkie Ale

·         Biėre de Garde

·         India Pale Ale

·         Pale Ale

·         Szkockie Ale (znane również jako Wee Heavy)

·         Strong Ale

 

Wielkość: 200 ml – 400 ml 
Materiał: Szkło prasowane mechanicznie 
 

Imperialna Pinta (Tulip Pint)

tulip pint glass

Imperialna Pinta jest głównie wykorzystywana na Wyspach Brytyjskich w szczególności w Irlandii. W pubach najczęściej w tego typu szkle serwuje się bardzo popularnego Guinnessa. Szklanka zrobiona z cienkiego szkła, powodując szybkie ogrzewanie piwa i częste stłuczenia 🙂

Wykorzystywana do:

 

·         Irish Stouts

·         Irish Ales

·         Porters

·         Red Ales

·         Cream Ales

·         English Ales

 

Typowy rozmiar: 200 ml – 568 ml 
Materiał: Szkło prasowane mechanicznie 
 

Szkło do piw pszenicznych

 

weizen

Szkło do piw pszenicznych ma bardzo charakterystyczny wygląd ( niestety jest często mylona ze szkłem do pilsnera), posiada wyraźne przewężenie (aby móc poprawnie zaobserwować barwę piwa). Dzięki swojemu kształtowi również z łatwością podtrzymuje obfitą (zazwyczaj) pianę oraz dobrze uwydatnia aromaty, których w piwach pszenicznych jest dość sporo. Szklanka jest wyższa od pozostałych szkieł (ok. 25 cm).  

Wykorzystywane do:

·         Wszystkich piw pszenicznych

·         Ciemnych Weizenów

·         Hefeweizenów

·         Kristalweizenów

·         Weizenbocków

·         Pszeniczne Ale

·         Witbierów

·         Gose

 

Wielkość: 200 ml – 500 ml
Materiał: Szkło prasowane mechanicznie 
 

 

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterest

Dodaj komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.