Rodzaje szkła część 1

Rodzaje szkła część 1

Amerykańska Pinta, Shakeramerican pint

Jest to najbardziej popularne typ szkła w USA, głównie z powodu dużej wytrzymałości na stłuczenia oraz dzięki łatwości w przechowywaniu (można wkładać jeden w drugi). Shakery wykorzystywane są poza tym do robienia koktajli. Zazwyczaj wykonane są w całości z grubego szkła, dzięki czemu piwo długo utrzymuje swoją temperaturę. Dzięki konicznej budowie oraz bardzo szerokiej krawędzi szkło dość dobrze uwydatnia aromat piwa, tym samym znajduje szerokie zastosowanie.

Wykorzystywane do:

• Amerykańskie Ale

• Amerykański Lager

• Amerykańska IPA

• Amerykański Pilsner

• Lekki Lager

Wielkość: 350 ml – 610 ml

Materiał: Szkło prasowane mechanicznie

 

But beerboot

Pochodzenie kształtu tego rodzaju szkła nie jest do końca jasne, niektórzy wiążą ją z militarami w Niemczech, ale są ponoć dowody istnienia tego rodzaju szkła w Anglii już w 1800 roku. Jedyną zaletą tego typu szkła, poza oryginalnym wyglądem, jest oczywiście objętość, która może wynosić nawet 4,5 L

Wielkość: 500 ml – 4500 ml

Materiał: Szkło prasowane mechaniczne, szkło dmuchane mechanicznie

 

Kufel beer mug

Jest to najbardziej popularny typ szkła do picia piwa na świecie. Ten klasyczny wzór został opracowany przez niemieckich hutników w latach ’40 zeszłego stulecia. Ten typ szkła odznacza się dwoma cechami: wytrzymałością oraz dobrą izolacją termiczną. Kufle zwyczajowo są wykonane z bardzo grubego szkła i zawierają najczęściej uchwyt. Gruba warstwa szkła zapewnia w miarę solidną izolację termiczną, a dzięki uchwytowi nie ogrzewamy piwa podczas trzymania go w dłoni ( jest to usprawnienie wobec amerykańskich Shakerów). Dzięki bardzo szerokiej krawędzi szkło dość dobrze uwydatnia aromat piwa.

Wykorzystywane do:

• Amerykańskie Ale

• Amerykański Lager

• Brytyjskie Ale

• Niemiecki Lager

• Pilsner (choć ten styl piwa ma dedykowane szkło)

Wielkość: 300 ml – 1000 ml

Materiał: Szkło prasowane mechanicznie

 

Chalice (Kielich), Goblet

 

goblet

Goblet i chalice (ang. Kielich mszalny) posiadają dużą czasze na dość wysokiej nóżce. Nadają się idealnie do serwowania Belgijskich ale, Doppelbocków i Eisbocków oraz innych wysoko procentowych piw. Co prawda pomiędzy gobletem, a kielichem występują drobne różnice (goblety są bardziej subtelne i zazwyczaj są wykonane z cienkiego szkła), jednakże uznaje się obie te nazwy za wymienne. Niektóre z gobletów posiadają na dnie czaszy specjalny grawerunek, który tworzy miejsce nukleacji dwutlenku węgla, dzięki któremu piana są niezwykle bujna I trwała.

Wykorzystywane do:

• Belgijskie Ale

• Belgijskie IPA

• Dubbel • Tripel

• Quadrupel

• Belgian Trappist Ales

• Berliner Weisse

• Imperialna IPA

• Imperialny Stout

• Bock

• Maibock

• Inne piwa o wysokim ABV

Wielkość: 250 ml – 500 ml

Materiał: Szkło prasowane mechanicznie (rzadziej ręcznie dmuchane szkło)

 

Szampanówka

flute

Ten typ szkła zazwyczaj używa się do serwowania belgijskich Lambiców albo piw owocowych (oczywiście nie mam na myśli piw z sokiem 😉 ). Wąski i podłużny kształt pozwala utrzymać wysokie wysycenie, dzięki któremu mocno uwydatniany jest aromat. Dzięki swojemu kształtowi szybko uwalania lotne aromaty, potęgując ich odczucie. Jednocześnie uwydatnia kolor i nasycenie piwa.

Wykorzystywane do:

• Biere de Champagne

• Biere Brut

• Eisbock

• Piwa z owocami (Fruit beer)

• Gueuze

• Kriek

• Lambic

• Pilsner

• Czerwone Ale

• Schwarzbier

Wielkość: 250 ml – 350 ml

Materiał: Szkło prasowane mechanicznie, szkło dmuchane 

 

Nonic, Brytyjska Pinta 

 

Nonic

 

Nonic jest ukształtowany podobnie do Shakera, jednakże posiada on charakterystyczne wybrzuszenie ok. 5 cm przed górną krawędzią. Typowy Nonic ma pojemność 568 ml (dokładnie tyle ile imperialna pinta). Najczęściej wykorzystuje się ten typ szkła do Brytyjskich Ale’ów oraz Lagerów.

Kształt jaki przybrał Nonic został opracowany na Wyspach na potrzeby lokalnych pubów. Kluczowe były dwa aspekty: łatwość przechowywania i wytrzymałość na stłuczenie. Kiedyś najbardziej popularne były kufle (jak przedstawiono poniżej).

 

dimped mug

 

Były one bardzo wytrzymałe, jednakże nie były łatwe do przechowywania, ponieważ są bardzo szerokie i posiadają uchwyt. Na początku lat ’80 XX w zaczęto wprowadzać więc Shakery (a dokładniej Conical Pint) oraz Tulipy. Najbardziej przyjęły się te pierwsze z powodu ich bardzo dużej wytrzymałości i łatwości w przechowywaniu. Główna wadą jest to, że shakery są po prostu bez charakteru. To co było główna wadą shakerów, zostało znacząco poprawione w Tulipach. Jednakże Tulip są znacznie mnie wytrzymałe.

Tak więc postanowiono połączyć zalety i wyeliminować wady. I tak właśnie powstał Nonic, który posiada bardzo wytrzymałą krawędź, który uzyskana jest (według powszechnej opinii) poprzez zastosowanie widocznego wybrzuszenia. Jest to akurat mało prawdopodobne, a krawędź jest wytrzymała („ not to nick”) poprzez odpowiednie jej wygrzewanie w procesie technologicznym. Wybrzuszenie zostało stworzone tylko w celu lepszego chwytu szklanki. Nonici bardzo szybko zastąpiły Tulipy i przejęły rolę Brytyjskiej Pinty. Jednakże wraz z „Piwną rewolucją” do pubów powróciły Tulipy, Pokale itd. …. Na szczęście! 

Wykorzystywane do:

  • Amerykański Lager
  • Czarne Ale
  • Blonde Ale
  • Brown Ale
  • California Common, Steam Beer
  • Cream Ale
  • English Bitter
  • Extra Special Bitters (ESB)
  • India Pale Ales (IPA)
  • Mleczny i Czekoladowy Stout
  • Owsiany Stouts
  • Old Ales
  • Pale Ales (APA)
  • Porter
  • Dyniowe Ale
  • Czerwone Ale
  • Piwa Żytnie
  • Piwa sezonowe
  • Stout
  • Piwa świąteczne

 

Wielkość: 568 ml 
Materiał: Szkło prasowane mechaniczne 
 

Facebooktwittergoogle_pluspinterest

Dodaj komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.