Oczyszczanie gęstwy drożdżowej

Oczyszczanie gęstwy drożdżowej

Odpowiednio przeprowadzony proces fermentacji brzeczki jest kluczowy dla wielu parametrów piwa tj. aromat, smak, klarowność, dlatego istotne jest zaszczepienie czystej kultury drożdżowej w odpowiedniej ilości. O ile jest to proste, gdy kupujemy taką kulturę w sklepie (mowa tu oczywiście o drożdżach płynnych) to problem pojawia się gdy warzymy trochę częściej. Powód jest jeden i chyba dość oczywisty: koszt! Cena jednej saszetki z drożdżami płynnymi to blisko 40 zł. Dlatego poniżej przedstawiam sposób na oczyszczenie gęstwy drożdżowej po procesie fermentacji burzliwej, dzięki czemu koszt warki na drożdżach płynnych znacząco się obniży.

Dzięki temu sposobowi, będziemy mogli stworzyć "mini" bank z różnymi szczepami drożdży.

Na każdym kroku pamiętaj, iż kluczowym aspektem jest SANITYZACJA. Tylko dzięki odpowiedniej czystości, będziesz w stanie przechowywać gęstwe przez długie tygodnie.

 

KROK 1

 

Po przeleniu piwa z fermentora w którym przeprowadzona była fermentacja burzliwa Naszym oczom ukaże się tzw. "ciasto drożdżowe" (grafika powyżej). W skład tego "ciasta" wchodzą: drożdże (zarówno żywe jak i martwe), białka, dodatki dodawana podczas warzenia, chmiel – jaki sami zobaczycie to żaden problem. 

Do ciasta drożdżowego należy dolać ok. 1 L przegotowanej, chłodnej wody, a następnie należy zamieszać fermentorem w celu upłynnienia ciasta. Gęstwe przelej do zdezynfekowanej kolby stożkowej (min. 2 L – możesz użyć tej samej w której przygotowujesz startery).

 

KROK 2

Po przelaniu gęstwy do kolby Erlenmeyera należy przykryć ją folią aluminiową w celu ograniczenia kontaktu gęstwy z powietrzem. Następnie kilkukrotnie zamieszaj kolbą i pozostaw na kilka minut.

 

KROK 3

Po odczekaniu 15 – 20 minut zauważysz, iż mieszanina ulegnie rozwarstwieniu. Ciężki materiał (białka, chmiel, dodatki, martwe drożdże) bardzo szybko opadną na dno, tworząc zbitą warstwę nad którą znajdzie się kremowa zawiesina. To właśnie w tej zawiesinie jest wszystko co nas interesuje.

 

KROK 4

Następnie należy przygtować 3-4 zdezynfekowane pojemniki (mogą być Masony, słoiki, albo zakręcane butelki szklane), do których należy zlać zawiesinę. Powinieneś otrzymać w ten sposób ok. 1200-1500 ml zawiesiny (jednakże zależy to od wielu czynników). Po przelaniu gęstwy do słoików, należy je umieścić w lodówce. Po kilku godzinach drożdże zaczną opadać, a płyn stanie się przejrzysty. Na dnie powinna utworzyć się piękna, jasna warstwa drożdży.

KROK 5

Jeśli wszystkie czynności zostały wykonane zgodnie z powyższymi instrukcjami przy zachowaniu wysokiej czystości/sterylności to gęstwa może być przechowywana przez miesiące (bez problemu przeprowadziłem fermentację na 4 miesięcznych drożdżach). Ważne jest również, aby drożdże cały czas były przechowywane w tym samym pojemniku (nie należy ich przelewać) oraz aż do użycia powinny stać w lodówce (nie powinno się ich zamrażać). Nie powinno się jednak używać drożdży, które są powyżej 5 generacji, ponieważ dochodzi w nich do zauważalnych mutacji.

Aby ponownie wykorzystać gestwę drożdżową, należy wyciągnąć słoik na 24 godziny przed użyciem, w celu osiągnięcia temperatury pokojowej. Następnie należy zlać płynną część, a z drożdży przygotować starter.

 

Prawda że proste ?!

Facebooktwittergoogle_pluspinterest

Dodaj komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.