Nalewanie piwa

Nalewanie piwa

Technik nalewania piwa z butelki/puszki jest bardzo dużo. W poniższym artykule postaram się przedstawić dwie, które wg mnie są najbardziej użyteczne.

Wydawać się może, że przelewanie piwa do pokala/szklanki/kufla nie ma żadnego wpływu na to jak piwo będzie przez nas odbierane (pod względem sensorycznym). Tu was zaskoczę – ma i to bardzo duże. Podczas nalewania piwa chodzi głównie o to aby uwolnić jak najwięcej aromatu, a zarazem wytworzyć na tyle bujną i sztywną pianę, aby móc delektować się aromatem przez cały czas degustacji.

Dlatego zanim przystąpimy do nalewania piwa jakąkolwiek z metod, powinniśmy schłodzić piwo do odpowiedniej temperatury (zakres temperatury zazwyczaj znajduje się na etykiecie) oraz dobrać odpowiednio szkło do danego stylu.

Metoda „ Na dwa palce”

Pierwsza metoda zazwyczaj gwarantuje dość obfitą pianę, jednakże nie tak długotrwałą jak w przypadku kolejnej z metod. Jest to klasyczna metoda, która sprawdza się dla większości stylów.

Krok 1

Umyj szkło, z którego będziesz pił na ok. 30 min przed degustacją (aby szkło mogło swobodnie wyschnąć). Pamiętaj, iż szkło powinno być wolne od zatłuszczeń oraz zabrudzeń, ponieważ mają one niebagatelny wpływ na wytwarzanie oraz stabilność piany. Z kolei zewnętrzne zabrudzenia (odciski palców itd.) mogą wpływać na nieprawidłową percepcję barwy piwa.

Krok 1 Czyste szkło

Krok 2

Pamiętaj, iż większość piw craftowych zawiera na dnie osad drożdżowy (niektóre więcej, niektóre mniej), który konieczny jest aby móc zrefermentować piwo w butelce (tj. nagazować je 😉 ). Dlatego, przed nalaniem piwa sprawdź jak dużo jest tego osadu oraz jak mocno jest „zbity”. Pomoże to w uniknięciu przelania osadu drożdżowego do szklanki, który poza spowodowaniem zmętnienia, spowoduje, iż piwo będzie posiadało drożdżowy posmak – co ciekawe, przez niektórych bardzo ceniony :).

Ciekawostka: w piwach pszenicznych tj. Hefe-Weizen czy też Roggenbier zaleca się wymieszanie piwa z osadem drożdżowym, aby uwydatnić goździkowo-bananowy aromat. Jednakże jest to wyjątek i należy o tym pamiętać.

Krok 3

Następnie należy otworzyć piwo (zachęcamy do sprawdzania aromatu tuż po otwarciu piwa wprost z szyjki butelki, ponieważ pod kapslem zbiera się ich całkiem spora ilość). Następnie należy ustawić szkło pod kątem 45o opierając krawędź o stół/blat, aby móc łatwiej kontrolować ustawienie szklanki.

Krok 2 Kąt

Krok 4

Ustaw butelkę kilka centymetrów nad środkiem ścianki (staraj się nie dotykać butelką szkła) i staraj się nalewać piwo celując w ten punkt na szklance, ponieważ zapewnia to dobre warunki do powstawania piany.

Krok 3 Środek szklanki

Krok 5

Nalewaj piwo równomiernym oraz dużym strumieniem. Zbyt gwałtowne wylewania piwa spowoduje wytworzenie dużej ilości piany, a przecież chcemy aby było „na dwa palce”.

Krok 4 Prędkość nalewania

Krok 6

Gdy napełnisz szklankę do połowy powoli prostuj ją, ciągle nalewając piwo, tak abyś wyprostował ją mając jeszcze około 4 cm wolnej przestrzeni. Spowoduje to, iż ostatnie 20% piwa będziesz wlewał pod kątem prostym, powodując powstanie „piany na dwa palce”.

Krok 5 Prostowanie szklanki

Krok 7

Po nalaniu piwa odczekaj 5-10 sekund, a następnie przybliż nos do powierzchni piany i delektuj się aromatami, które uwalnia piwo. Na zdrowie!

Krok 6 Napij się

PLUSY:

+ nalewanie krótko trwa

+ piwo jest mocno nasycone CO2

MINUSY:

– słaba piana

– piwo jest mocno nasycone CO2 (gwarantowane odbijanie się)

Metoda „ po Czesku”

Kolejnym sposobem jest nalewanie w sposób czeski. Bardzo lubię ten sposób, ponieważ generuje bardzo długotrwałą pianę, która pozostaje, aż do ostatnich łyków.

Krok 1, 2 jest dokładnie taki sam jak w metodzie „na dwa palce”, natomiast w przypadku tej metody szklankę stawiamy na blacie, a piwo nalewamy z wysokości ok. 5 cm nad krawędzią szkła celując w środek dna. Spowoduje to powstanie bardzo dużej ilości piany. Nalewamy, aż uzyskamy pełną szklankę piany i czekamy aż będziemy mogli dolać kolejną porcję piwa. Piwo powinniśmy nalać na 7 razy. Długotrwałe nalewanie odwdzięcza się bardzo bujną i niezwykle długotrwałą pianą.

PLUSY:

+ Piwo jest odgazowane

+ Niesamowicie bujna i długotrwała piana

MINUSY:

– czas nalewania

A na sam koniec dwie ciekawostki:

Pierwsza z nich, to sposób nalewania piwa wg. Czechów (czyli kraju gdzie w ciągu roku jeden mieszkaniec spożywa aż 150 L piwa).

pilsner_mliko_cochtan_hladinka.png

Oraz ciekawostka z Japonii… Czemu nie jestem jakoś strasznie zdziwiony ? 😉

 

Źródła:

[1]http://www.wikihow.com/

[2]http://www.facetemjestem.pl/pilsner-urquell-na-chmielakach-w-krasnymstawie/

[3]http://www.travelswithbeer.com/2010/07/08/the-old-bank-of-england-london/

Facebooktwittergoogle_pluspinterest

Dodaj komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.