Jak zrobić trwałą skalę na kotle zaciernym?

Jak zrobić trwałą skalę na kotle zaciernym?

Jedną z najbardziej uciążliwych sytuacji podczas warzenia, jest nieznajomość dokładnej ilości brzeczki obecnej w kotle.

Można sobie z tym radzić na różne sposoby:

– możemy zgadywać

– znając średnicę garnka, można jedynie mierzyć wysokość (z łatwością policzysz ilość brzeczki)

– można również zaznaczyć np. na łydzę odpowiednie poziomy (to jest właśnie nasze obecne rozwiązanie)

Jednakże posiadając garnki ze stali nierdzewnej w 10 min możesz ułatwić sobie życie raz na zawsze. Niżej przedstawiona metoda wytrawiania elektrolitycznego jest bardzo prosta, a co ważniejsze można ją wykonać za pomocą sprzętu dostępnego w prawie każdym domu.

A więc na początku należy wyczyścić powierzchnię na której będziemy pracować:

Następnie należy przygotować mieszaninę składającą się z : 75 ml octu oraz 1 łyżki soli kuchennej

W następnej kolejności należy podłączyć dwa przewody do baterii 9 V (oczywiście możesz wykorzystać również jakiś stary zasilacz na 12 V). Przewód od bieguna dodatniego (+) należy przyczepić do kotła (np. na taśmę), a przewód od bieguna ujemnego (-) należy obwiązać na bawełnianej części pałeczki kosmetycznej (jak przedstawiono poniżej). Ważne jest, aby podłączyć przewody w taki sposób, ponieważ ich odwrotne podłączenie nie przyniesie żadnego efektu (przyniosłoby efekt, gdyby ktoś chciał nanieść metal na garnek 😉 )

 

 

Później należy przygotować skalę. W tym celu z pewnością przyda się taśma oraz samoprzylepne naklejki, z pomocą których z łatwością uzyskamy piękne cyfry oraz litery

No i zaczynamy pracę! W tym celu należy zamoczyć bawełnianą końcówkę pałeczki kosmetycznej, do której podłączony jest biegun ujemny. Jeśli usłyszysz skierwczenie, bądź zobaczysz pęcherzyki gazu to się nie obawiaj – jest to jak najbardziej dobry objaw. Następnie punktowo dotykaj powierzchni, która ma być wytrawiona – nie przetrzymuj zbyt dług w jednym miejscu. Polecam, aby przed przystąpieniem do pracy wypróbować działanie układu np. na starym nożu – będziesz mógł opracować odpowiednią technikę.

A tak prezentuje się wyskalowany kocioł zacierny – nigdy więcej zgadywania, czy też wkładania łygi do gara!

 

 

Źródło: http://www.homebrewtalk.com/

Facebooktwittergoogle_pluspinterest

Dodaj komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.