Fenolowy/Apteczny

Fenolowy/Apteczny

Zapach/Smak: Szpitalny, plastikowy, płyn do płukania jamy ustnej, apteczny, goździkowy

Źródło: W piwie znajduje się wiele związków fenolowych. Gro z nich są pożądanymi związkami (np. polifenole pochodzące z chmielu, czy też 4-winylogwajakol obecny w Weizenie). Jednakże wiele związków fenolowych może mieć fatalny wpływ na piwo. Są to między innymi: fenole "rozpuszczalnikowe", taniny oraz chlorofenol. W szczególności chlorofenol ma wpływ na apteczny/szpitalny zapach w piwie. Zazwyczaj źródłem tych związków jest nieodpowiednie zacieranie (zbyt wysoka temperatura), pH oraz nieodpowiednia ilość wody użytej do wysładzania. Również wiele szczepów "dzikusów" (dzikich drożdży) ma dużą tendencję do produkcji ogromnych ilości fenoli (dzikie drożdże pojawiają się zazwyczaj poprzez niedopilnowanie reżimu czystości).

Jak uniknąć?: Używanie odpowiedniej techniki podczas zacierania (kontrola temp.), zacieranie w odpowiednim pH. Bezwzględna czystość i sterylność podczas całego procesu produkcji piwa. Nie wykorzystywanie wody o dużej zawartości jonów chlorkowych.

Facebooktwittergoogle_pluspinterest

Dodaj komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.