Opis: Styl India Pale Ale wywodzi się z wysp brytyjskich. Przyjmuje się, że pierwsze IPA warzone były na potrzeby angielskich kolonii w Indiach. Tradycyjne wyspiarskie bittery (znane także jako Pale Ale) źle znosiły długą podróż statkiem. Znając konserwujące właściwości alkoholu i chmielu, brytyjscy piwowarzy uwarzyli piwo mocniejsze i obficiej chmielone, które znacznie lepiej miało znosić bujanie statkiem w czasie sztormów, wysokie temperatury i nieubłaganie szybko płynący czas. Do chmielenie wykorzystaliśmy chmiel pochodzący z Australii – Nelson Sauvin. Jest to chmiel, który opisywany jest przez piwowarów jako „zapierający dech” ze względu na złożoność olejków i wytwarzanego owocowego aromatu. Bez problemu odnajdziesz tu nuty białych winogron i słodkich owoców tropikalnych. Piwo z dodatkiem polskiego rabarbaru oraz soku z brzozy.
Alkohol: 5,8 %
Chmiele: Nelson Sauvin, Magnum (ekstrakt)
Dodatki: Rabarbar, sok z brzozy
IBU: 130
Ekstrakt: 12,5 BLG
Poziom nagazowania: 2,5 vol
Data warzenia: 27.08.2016



